středa 18. ledna 2012

Poslední den v Panama City a přílet do Bocas del Toro.

Poslední dopoledne v Panama City jsem strávila v historicky nejstarší části města v Panama Viejo. Poté, co mi dva taxikáři nabídli nehoráznou cenu za svezení k památce (jeden prý za 4 dolary a ten druhý dokonce za 5), jsem nasedla na projíždějící autobus diablo rojo a nechala se tam odvézt místní dopravou za 0.25 dolarů. V devět hodin se staré město otvíralo, tedy muzeum, ruiny jsou z velké části volně rozeseté po pobřeží a tudíž  přístupné. V tu dobu tam nebylo ani živáčka, takže jsem se mohla v klidu projít muzeem a načerpat nové znalosti o historii Panamy, o konquistě a i o pirátech, kteří město drancovali. Touto návštěvou jsem zkompetovala poznávání historie města. Panama Viejo je ta nejstarší část města, která však byla v roce 1670 vypleněna pirátem Henry Morganem, který byl jedním z nejobávanějších pirátů Karibiku. Poté se město přesunulo do oblasti, která se dnes nazývá Casco Viejo (to jsem navštívila hned druhý den po příjezdu). Dnešní Ciudad de Panama se rozprostírá kolem těchto starých center.
Po vydatném obědě (na ulici jsem si na stánku koupila hotový pokrm - stejně jako pracující Panamci, kteří právě také šli na oběd) jsem si na hostalu vzala bagáž, odchytila taxi a za 3 dolary (normální cena) se nechala odvézt na letiště Albrook v Panamě (letiště, odkud létají místní linky).
No a o půl čtvrté jsem již odlétala z hlavního města do městečka Bocas del Toro na ostrově Colon, který se nachýzí v Karibském moři kousek od Kostariky. Z výšky jsem se mohla rozloučit s panamským průplavem. A z výšky jsem také mohla vidět můj nový domov, který jsme nejdříve přeletěli a přistáli na pevnině v jakémsi městečku. Na chvíli to ve mě hrklo, ale brzy sem zjistila, že se jedná o mezipřistání, takže jsem se zase pěkně uklidnila a nechala se dopravit do mě vysněné destinace.

První odpoledne mi ale propšelo. Prošla jsem se mestečkem, abych zjistila, kde co je a pak se zavřela na svůj pokojík (tentokrát mám vlastní soukromí) a kolem deváté již spala.

1 komentář:

  1. Ahoj, můžu se zeptat jak jsi kupovala letenky na Boca del Toro? A za kolik? Děkuji Honza

    OdpovědětVymazat